Tanker om jul uden englebarnet

Jeg tænker så meget på jer, der har mistet for nyligt og nu skal fejre jul uden jeres elskede barn. Derfor har jeg lyst til at dele, hvordan det har været for os og er nu at gå igennem denne højtid, der for nogle kan vække så mange følelser.

Den første jul

Den første jul uden Sigfred var hård og samtidig meget smuk. Jeg følte det, som om jeg skulle lære at gå. Hvert skridt var nyt. Hvad sker der, hvis jeg går herhen? Hvad sker der, hvis jeg træder her? Hvordan holder jeg balancen? Hvordan inddrager vi Sigfred på en god måde? Det var svært.

Noget af det, der hjalp mig meget var netop at tage babysteps og mærke efter. Give god tid og sørge for at have tidspunkter, hvor jeg kunne være alene. Desuden hjalp det mig, at dem, vi skulle holde jul med, gjorde rigtig meget for at lade Sigfred fylde!

Jul
Jul 2016

Årene efter

Anden jul uden Sigfred her på jord var lidt lettere at nyde. Vi havde prøvet det før og vidste hvordan, vi kunne give ham plads. Jeg havde tilmed lige fundet ud af, at jeg var gravid, så der var naturligvis også en masse glædet forbundet med det. Og nu er det tredje gang, vi skal holde jul, siden Sigfred kom sovende til verden.

Jeg føler, at sorgen og savnet bliver lettere at bære. Han fylder meget i mine tanker og følelser, men det er på en smuk måde, som ikke gør så ondt, som det har gjort. Jeg har let til tårer, og jeg forsøger at give dem plads, men det kan godt være en udfordring med fire andre børn omkring mig, selvom de har Sigfred med sig på den mest naturlige måde.

jul
Jul 2017

At hjælpe andre, der har mistet

Hvis du er pårørende til en, der har mistet et barn, er der meget, du kan gøre for at vise, at du tænker på dem. Jeg deler her, hvad vi oplever fra vores pårørende, og som gør os så glade. Du kan:

  • Fortælle, at du tænker på den døde/familien.
  • Spørge ind til savnet, fx Hvordan er det at skulle holde jul uden dit barn? Hvad fylder mest? Hvad gør I for at inddrage jeres barn?
  • Besøge kirkegården.
  • Tænde et lys for barnet.
  • Finde en ting, der kan symbolisere barnet. Min svigerinde havde fx købt små engle til bordet den første jul (så smuk en gestus!).

Kære du, der har mistet

Selvom julen måske kan virke som et uoverstigeligt bjergr, så skal det nok gå. Tag et skridt ad gangen. Tillad dig selv at være ked af det, når du har brug for det. Forsøg ikke at leve op til andres forventninger, men gør det, du har brug for. Pas rigtig godt på dig selv!

Jeg ønsker dig en glædelig jul trods alt.

Kommentarer lukket til Tanker om jul uden englebarnet